Rss Feed

Pavutko pahoja?

March 2, 2012 by Hanna-Mari

Seuraa tärkeää asiaa. KAIKKI pavut tuoreita tai pakastettuja vihreitä papuja lukuunottamatta ovat Sosiaali- ja terveysministeriön ruokasuositukset alle 1-vuotiaille -listalla sillä huonolla puolella. Niitä ei siis suositella. Ei kikherneitäkään.

Tämä tuli minulle ihan uutisasiana, kun keskustelin tutun ja erinomaisen ravitsemusterapeutin kanssa sormiruokailusta. Papuja ei siis suositella, koska ne voivat olla pienten vatsoille liian rajua kamaa. Kiellettyjä tai suorastaan vaarallisia ne eivät kuitenkaan ole – onneksi sentään. Montakohan papureseptiä ehdin tännekin jo laatia?

Vihreitä papuja ja herneitä suositellaan annettavaksi pieniä määriä lähempänä yhden vuoden ikää. Ja sitten kannattaa tarkkailla, miten pikkutyypin vatsa niihin reagoi. Kuivattujen (ja myös säilöttyjen) papujen aika tulee suositusten mukaan vasta ekan synttäripäivän jälkeen.

Noh. E on syönyt kikherneitä seitsenkuisesta ja kaikkia mahdollisia muita papuja pian sen jälkeen. Tuoreherneistä tehty keitto on hänestä taivaallista. Mitään vatsavaivoja en ole havainnut yhtä kertaa lukuunottamatta, jolloin tyyppi veti ison lautasellisen keitettyjä herneitä umpionnellisena ja paukutteli menemään sitten myöhemmin. Mutta ei se häntä tuntunut haittaavan.

Ravitsemusterapeutti totesikin, että kovin ovat yksilöllisiä nämä asiat. Ja että ministeriön ohjeistus, jota neuvolassa eteenpäin jaetaan, on jäykkä ja tehty herkimpien mukaan, “varmuuden vuoksi” -hengessä. Käytännössä siis papuruokia voi antaa pienillekin, mutta ei vatsavaivaisille. Ja on hyvä testata pienellä annoksella ensin.

Joka tapauksessa pahoitteluni, jos joku on meikäläisen resepteillä saanut lapsensa vatsan kipeäksi!


2 kommenttia »

  1. Emilia says:

    No niin on täälläkin syöty papuja ja kikherneitä vaikka kuinka monta kuukautta… Eli jäitä hattuun ja maalaisjärjellä eteenpäin!

    • Hanna-Mari says:

      No niinpä :) Meidän lähipiiri tuntuu olevan täynnä hyvävatsaisia vauvoja, sillä kaikki on vetäneet papuja ihan pienestä saakka. Toivottavasti muutkin ovat säästyneet isommilta harmeilta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>