Rss Feed

Ensimmäinen hammaslääkärikeikka

March 5, 2012 by Hanna-Mari

Terveisiä hammaslääkäristä! Nämä asiat opimme tänä aamuna, kun E kävi elämänsä ensimmäisessä hammastarkastuksessa.

- Sokeri kuin sokeri, ajattelevat hampaat, ja siksi hedelmien oma sokeri on niille yhtä huono juttu kuin muuhun ruokaan lisätty ylimääräinen makea. Koska hedelmien ja marjojen syönti on kuitenkin järkevää, kannattaa niiden kanssa tarjota maitoa tai muuta kalsiumia sisältävää asiaa. Kalsium vie kätevästi sokerilta kovimman tuhoamisvimman, ja hampaat kiittävät.

- Tässä iässä ksylitolituotteita ei välttämättä tarvita, jos lapsi on kotihoidossa. Päiväkodissa niitä syödään korvatulehdusepidemioiden hillitsemikseksi, ei ensisijaisesti hampaiden takia.

- Hampaiden harjauksen tulee olla vapaaehtoista ja kivaa. Pakottaminen tekee rutiinista lapsen mielessä kauhean. Harjoittelu ja asian yrittäminen on nyt tärkeintä.

- Fluorihammastahnaa ei välttämättä tarvita ennen kahden vuoden ikää. Siihen saakka voidaan hyvin pestä pelkällä harjalla ja vedellä.

- Hampaat kestävät 5-6 happohyökkäystä päivässä – siis aamiaisen, kaksi lämmintä ruokaa, iltapalan ja yhdestä kahteen välipalaa.


4 kommenttia »

 1. Hermis says:

  Aika yllättävä tuo hammastahna -neuvo. Neuvolassahan nykyään neuvotaan, että heti ensimmäisen hampaan puhjettua pitäisi pestä fluorihammastahnalla, ja niin taisi sanoa meille suuhygienistikin viime käynnillä. Ohje taitaa siis riippua siitä keneltä sattuu kysymään…

  • tiitu says:

   samaa neuvottiin meillekin tammikuussa kun 1-v tarkistuksessa käytiin. Kuten myös ksylitolipastillien käytön aloittamista.

   • Hanna-Mari says:

    Juu, meidän suuhygienisti oli kyllä rennommalla linjalla kuin mitä olen muilta kuullut. Lopulta nämä asiat jää kunkin perheen päätettäväksi. Itse pidän säännöllisiä ruoka-aikoja nyt kaikkein tärkeimpänä asiana myös hampaiden terveyden kannalta. Että happohyökkäysten määrä pysyy sallituissa rajoissa. Muut asiat saavat sitten tukea tätä.

    Huvitti muuten kovasti, kun hammasharjapaketissa lukee, että harjaa ei saa pureskella. Joo-o, ihan varmaan toimii tämä neuvo yksivuotiailla.

 2. Katja says:

  Meille neuvottiin, että hammastahnaa on hyvä käyttää poskihampaiden puhettua. No, meillä ne on kyllä puhjenneet, mutta suurin syy käytön aloittamiseen oli kyllä se, että nyt hampaiden harjaaminen ylipäätään onnistuu. Pikkunokare hammastahnaa tuo ilmeisesti juuri sen hauskan pikku ekstran tähän arkiseen toimenpiteeseen, että hampaidenharjausta suorastaan vaaditaan, kun harja tai tahnapurkki osuu näkökenttään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>