Rss Feed

Vain yli yksivuotiaille

February 2, 2012 by Hanna-Mari

Täällä toivutaan flunssasta kovaa vauhtia! Ruoka alkaa pikkuhiljaa maistua entiseen malliin.

Iltapalalla E:n jugurttiin on sujautettu hiukan hunajaa, vaikka tyyppi ei tunnukaan säikähtävän pakasteherukoiden ja maustamattoman jugurtin happamuudesta. Lääkemielessä, nimittäin:

“Lusikallinen hunajaa ennen nukkumaan menoa lievittää lapsen yskää ja helpottaa unta. Hunaja näyttäisi olevan vähintään yhtä tehokas kuin jotkin yskänlääkkeet. Havainnon tehneet tutkijat pitävät hunajaa varteenotettavana vaihtoehtona lasten yskän hoidossa etenkin, kun monien yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen ja niihin liittyy usein myös haittavaikutuksia” (Lähde: Duodecim).

Tutkimuksesta uutisoitiin jo reilu neljä vuotta sitten, mutta sehän nousee ajankohtaiseksi aina flunssan iskiessä. Alle yksivuotiaille hunajaa ei saa antaa, koska se voi sisältää clostridium botulinum -bakteerin itiöitä, joita vielä kehittymätön lapsen vatsan bakteerikanta ei osaa käsitellä.

Yritin tarjoilla hunajaa neidille myös lusikasta sellaisenaan. Vastaanotto oli tyrmistynyt. Lusikan väistöliikkeet olivat akrobaattisia. Onneksi ei tarvitse syöttää!


2 kommenttia »

  1. Heta says:

    Kiitos tästä vinkistä! Meillä ei ole onneksi aikoihin sairasteltu, mutta oli hyödyllinen jo pelkästään siksi, että olin jostain saanut päähäni, ettei hunajaa saisi antaa alle 2-vuotiaille! Mistähän tällainen väärinkäsitys on jäänyt mieleen, onkohan ohjeistus jossain vaiheessa ollut tiukempi? Vai onko taas omat aivot kehitelleet ihan omia ohjeita…

    • Hanna-Mari says:

      Kiva olla hyödyksi :) En tiedä, onko ohjeistus ollut aiemmin tiukempi. Just tänään oli äitikavereiden kanssa puhetta hunajan antamisesta. Meillä uskaltauduin tarjoamaan sitä lähestulkoon saman tien maagisen yksivuotispäivän jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>