Rss Feed

Unikoulusta iltaa!

October 17, 2011 by Hanna-Mari

Isäkuukauden päätteeksi pidetty kolmen yön unikoulu on ollut toistaiseksi menestys (voimakasta puun koputusta tähän). Ideana oli saada kymmenkuinen E nukahtamaan ilman maitoa – myös yöllä, kun hän herää kiipeilytreeneihinsä.

Kymmenen kuukautta olemme eläneet hyvin tarkkaan E:n tahtisesti. Tähän saakka tyyppi on saanut syödä aina halutessaan myös öisin. Periaatteessa minulla ei olisi mitään yhtä tai kahta yösyöpöttelykertaa vastaan vieläkään, mutta koska kertoja alkoi olla joka yö neljä tai enemmän, päätimme kokeilla, josko hän olisi niistä valmis luopumaan. Metodina hyvin lempeä tassuttelu, ja syliin aina, kun huuto alkaa yltyä. Kouluttajana toimi isi, korvatulppia käytti äiti, iltamaidot ennen nukkumaan menoa tarjoiltiin makuuhuoneessa tutun iltalaulun kera.

Protestointia tuli lopulta yllättävän vähän. Ensimmäisenä yönä E mellakoi kaksi tuntia puolen yön aikaan, mutta rauhoituttuaan veti unta lopulta varttia vaille seitsemään asti. Toisena yönä hän heräsi pirtsakkana ennen neljää, sai lopulta maitonsa puoli viiden maissa (aikomus oli, että ennen viittä ei imetetä) ja nukkui aamukahdeksaan. Kolmantena yönä unta vedettiin hienosti seitsemän paikkeille asti. Viime yönä hän metelöi ankarasti ennen puoltayötä, vaipui sitten sinnikkäällä syliin ja takaisin -toistolla sekä noin kolmellakymmenellä kissalaululla uneen, tankkasi kerran puoli kuuden aikaan ja uinui sen jälkeen kahdeksaan asti omassa sängyssään. Äsken löysin hänet istumasta sängystään, nostin hetkeksi syliin ja laskin takaisin, ja toistaiseksi siellä nukutaan.

Äitinäkökulmasta yhtenäinen uni on ollut kova juttu. Tältä normaali-ihmisestä siis tuntuu! Vaikka valvomista meillä on varmaankin ollut onnekkaan vähän, eivät yöt ole ehjiä olleet. Haikeuttakin on ilmassa. Vieressä nukkuva E oli ihana. Onneksi hän on ihana myös omassa sängyssään – ja äidin yöimetysselkä kiittää oietessaan pikkuhiljaa. Katsotaan, miten homma etenee (voimakasta puun koputtelua tähän).


2 kommenttia »

  1. sonja says:

    Moips. Ihan vaan vinkkivitosena ja vertaistukena.. Siirsitte vauvan omaan sänkyyn perhepedistä? Oliko sänky omassa huoneessa vai teidän makkarissa? Nimim. Itse mietteissä uniopettaa sormiruokailevaa (syö lähinnä maitoa öisin ja iltapuuron) perhepetiläistä vauvaa…

    • Hanna-Mari says:

      Juu, perhepedistä omaan sänkyyn, joka on siinä meidän sängyn vieressä meidän makkarissa. Ja on siinä edelleen, kun tyyppi on pian puolitoista, vaikka omaan huoneeseen siirto varmaan onnistuisikin jo, kun hän kuitenkin nukkuu käytännössä läpi yön. Mulla meni ihan tosi kauan, että uskalsin luottaa siihen, että E ei tarvitse maitoa yöllä. Vielä lähes vuoden vanhana hän söi kerran yössä, kunnes lähdettiin isänsä kanssa yhdeksi yöksi humputtelemaan. Isovanhemmille jätettiin maitovarastot ja kaikki, mutta mitä vielä, tyyppi nukkui niiden kainalossa lähes aamuyhdeksään. Eli ei tarvinnu enää yösyömisiä todellakaan :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>