Rss Feed

‘yleiset’ Category

 1. Kuva-arvoituskakkua ja uutta vuotta

  December 30, 2012 by Hanna-Mari

  Kuten olette huomanneet, blogi on jo pitkään päivittynyt turhan harvoin. Suurin syyllinen siihen asuu vielä hiukan aikaa vatsassani, mutta saapuu toivottavasti maailmaan vielä tämän talven aikana.

  Suunnitelmissani on palata blogin pariin vielä toisenkin lapsen kanssa viimeistään sitten, kun kiinteän ruokailun aika hänelläkin koittaa. Myös ennen sitä käyn kahlaamassa läpi roskapostit, ilahdun kaikista kommenteistanne ja pidän silmät auki kaikesta, mistä voisi olla aloittelevalle sormiruokailijaperheelle iloa ja apua.

  Näitä kannattaa ainakin käydä kurkkimassa:

  Hurmaava Pictoweaning-kuvablogi: http://pictoweaning.blogspot.fi/

  Lenni, kotimaisten sormiruokablogien uranuurtaja: http://lenniledweaning.blogspot.fi/

  Diapers and delicatessen, jossa toimivia reseptejä ja ihana Iris: http://diapersdelicatessen.blogspot.fi/

  Ehkä ensi vuonna näyttävämmin!

  Ja loppukevennyksenä kaksivuotiskakkumme, joka suunnitelmissani näytti junalta, mutta tarjolla jonkinlaiselta rekka-auton ja lohikäärmeen hybridiltä. Maistui kyllä! Resepti oli oman kirjan yksivuotiskakku, ja johtopäätöksenä se, että ennen leivontakirjan tekemistä täytyy vielä harjoitella :)


 2. Ravintolapäivävinkki sormiruokailijoille

  August 9, 2012 by Hanna-Mari

  Seuraavan ravintolapäivän kiinnostavin pop up on tietysti tämä: gourmetsormiruokaravintola Koura & Pinsetti Helsingin Alppilassa. Huippua!

  Tässä ote ravintolan Facebook-sivuilta: “Lähes pelkästään luomuraaka-aineista loihdittu kolmen ruokalajin menu kutkuttelee vauvan näkö-, tunto- ja makuaisteja. Ruoka valmistetaan hygieniasta huolehtien ja vauvan hyvinvointi ja turvallisuus huomioon ottaen. Pöytä on katettu klo 11, 13, 15 ja 17 ja mukaan mahtuu kulloinkin kahdeksan n. 6-16 kuukauden ikäistä vauvaa/taaperoa. Kolmen ruokalajin ateria maksaa 6 € ja se suoritetaan paikan päällä käteisenä”.

  Ateriasta on saatavilla myös vegaaninen versio. Pöytävaraukset on tehtävä etukäteen. Vitsit, kun me ollaankin poissa kaupungista – muuten niin oltaisiin täällä. Menkää te!


 3. Vihdoin kotona!

  August 1, 2012 by Hanna-Mari

  You didn't see me, right?

  Ihana loma – ja superihana paluu kotiin. Kuukauden aikana E tuntuu oppineen miljoona asiaa ja kasvaneen hujauksessa. Esimerkiksi nämä asiat panimme merkille vaihtelevissa (+4-29 astetta) lomasäissä:

  - Marjastaminen onnistuu – tosin vain kerääjän omaan käyttöön. Tyyppi katosi säännöllisin väliajoin mökin taakse poimimaan punaisia viinimarjoja alaoksilta.

  - Syöttötuolia ei juurikaan enää tarvita. Jos tavalliselta tuolilta näkee ruoan ja ylettyy käyttämään haarukkaa, se riittää.

  - Haarukan käyttö sujuu, jos se sattuu huvittamaan. Usein E pitelee haarukkaa toisessa kädessään ja syö toisella.

  - Hyvästit nokkamukeille, jes! Lasiin tarttuminen alkoi jotenkin yhtäkkiä sujua ilman mitään “nyt opetellaan tämä asia” -erityispäätöstä. Kiitos mummolle, joka tarjoili E:n maidon suoraan kukikkaasta lasista. (Hajonneiden astioiden saldo koko lomalla: kaksi kappaletta)

  - Ruokailusanasto karttuu. Ehkäpä pian myös pöytätavat ottavat uuden harppauksen eteenpäin. Uokaa (ruokaa), lisää (lausutaan aina kuiskaten), tiito (kiitos), ukka (haarukka/lusikka), eipää (leipää), papu, eene (herne), olii (oliivi) ja oita (voita) ovat voimakkaassa käytössä ja usein kuultuja käskevään sävyyn.


 4. Se on painossa!

  July 20, 2012 by Hanna-Mari

  Minä syön itse – Sormiruokailun käsikirja lähti painoon eilen. Kaupoissa se on 28. elokuuta. Hurjaa, hurjaa!

  Kerron lähempänä vielä lisää kirjasta ja sen tekemisestä. Vielä hetken keskitymme lomailuun. Aurinkoisia päiviä!


 5. Ja voittajat ovat…

  June 19, 2012 by Hanna-Mari

  Virallinen arvonta suoritettiin E:n höyrytyskattilasta.

  Punaisen norsun ruokalappuset on arvottu! Kiitokset kaikille vastaajille. Teidän sormiruokahaasteistanne sain lisää pohdittavaa, johon palataan myöhemmissä postauksissa.

  Outi, Kotileikki ja (Kohta entinen) Sadan kilon keijukainen, laittakaa pian yhteystietonne osoitteeseen ellajaessu@gmail.com, niin saan teille postia.

  Nyt ihanaa juhannusta kaikille! Hiljenemme täksi viikoksi, palaamme pian!


 6. Voita Punaisen norsun ruokalappu

  June 12, 2012 by Hanna-Mari

  Nämä arvotaan 19. kesäkuuta.

  Jee, nyt saadaan pystyyn Ella ja essu -blogin ensimmäinen arvonta! Jaossa on kolme kappaletta Punaisen norsun ruokalappuja, jotka kaikki on valmistettu kierrätysmateriaaleista.

  Punainen norsu on yksi elokuussa ilmestyvän kirjamme mallien vaatettajista, mistä isoiso kiitos!

  Arvontaan osallistut kommentoimalla tähän postaukseen. Kerro, mikä sinusta on ollut haastavinta sormiruokailussa. Jotta lappuset ehtivät käyttöön juhannukseksi, arvotaan voittajat viikon päästä tiistaina, 19. kesäkuuta.


 7. Tarkkana säilykkeiden kanssa

  June 4, 2012 by Hanna-Mari

  Ruotsalainen Svenska Dagbladet on testannut, miten säilykeruoan runsas käyttö nostaa bisfenoli A -kemikaalin määrää elimistössä merkittävästi.

  Kemikaali on sama, jonka vuoksi kovasta ja kirkkaasta polykarbonaattimuovista valmistetut tuttipullot kiellettiin EU:ssa viime vuonna. Bisfenoli A:ta löytyy tuon muovin lisäksi muun muassa säilykepurkkien sisäpinnoista.

  Kemikaalin turvallisesta saantirajasta ollaan erimielisiä, mutta ihan sama – ei tee mieli ryhtyä koekaniiniksi eikä varsinkaan asettaa lasta siihen asemaan. Siksi perinteisten säilyketölkkien sijaan kannatta ostaa lasiin tai pahvipakkauksiin pakattuja tomaattimurskia ja papusekoituksia. Jos omasta lähikaupasta ei sellaisia löydy, kannattaa pyytää tilaamaan.

  Keittiöhommissa on hyvä suosia muutenkin perinteisiä, turvallisia materiaaleja, kuten lasia, valurautaa ja terästä. Teflonpannut eivät ole se paras juttu. Ystävä haastatteli kemikaaleihin perehtynyttä asiantuntijaa viime vuonna Kuluttaja-lehteen, ja sen nyrkkisäännön muistan aina: Ei mitään muoviastioita mikroaaltouuniin, ei edes niitä, jotka valmistajan merkinnän mukaan kestävät mikrottamista.


 8. No kun kaveritkin

  May 27, 2012 by Hanna-Mari

  Ite kiipesin!

  E:n ystävien I:n ja I:n innoittamana uskalsimme testata Tripp Trappia ilman vauvaosaa. Tyypin ensifiilis oli täpinän ja jännityksen sekoitus, mutta nyt hän kiipeää innoissaan tuoliin ja alas ja tuntuu kasvaneen silmissä.

  Vielä pari viikkoa sitten ajatus syöttötuolittomuudesta tai edes avoimemmasta tuolista tuntui mahdottomalta, sillä E heilui niin paljon penkissään. Ehkä se oli vaihe, joka on toistaiseksi takanapäin, tai sitten “oikeassa” tuolissa istuminen on vain paljon hauskempaa. Vähemmän siivottavaakin siinä on, mistä aina iso plus!


 9. Kiitos haasteesta!

  by Hanna-Mari

  (Kohta entinen?) Sadan kilon keijukainen piristi päivääni blogihaasteella, jossa kuuluu vastata 11 kiperään kysymykseen. Kiitos, Keijukainen, ja pahoittelut viivästyksestä!

  1. Jos saisit matkustaa minne tahansa, minne menisit?

  Kambodza on ollut vuosia työn alla, joten sinne. Ties kuinka monetta kertaa Thaimaan lempikohteisiini peläten, miten paljon ne ovat muuttuneet. New Yorkiin ja Kööpenhaminaan, jotka ovat lempikaupunkejani. Junalla Kiinaan. Siihen tiettyyn hotelliin Espanjan Tarifassa. Inarinjärvelle ja Tornionjokilaaksoon. Voi matkakuume.

  2. Minne et matkustaisi mistään hinnasta?

  Keskelle sotaa.

  3. Mikä on paras huone kotonasi?

  Olohuoneen ja keittiön yhteistila. Siellä on elämä.

  4. Jos sinun pitäisi jättää ruokavaliostasi pois joko liha (sekä nauta, possu, kana ja kala) tai hiilarit niin kumpi se olisi?

  Tämä on helppo: liha. Olin noin 15 vuotta kasvis-kalasyöjä, ja liha on palannut ruokavalioon vasta viime aikoina. Linja on se, että vain luomu tai riista kelpaa. Kalan puuttumista jäisin kyllä harmittelemaan!

  5. Paras tv-ohjelma?

  Game of Thrones päästää irti sisäisen (melko kohtuukokoisen) larppaajani :)

  6. Mitä nimeä et missään tapauksessa antaisi lapsellesi? Kerro tytön ja pojan nimi…

  Ritva ja Jorma. Näin se on.

  7. Mikä on omistamistasi kodinkoneista mieluisin?

  Tehosekoitin! Rakas, punainen Kitchen Aidimme, jota jouduttiin hiljattain ensi kertaa huoltamaan, kun yksi osa sai tarpeekseen kesken jäätelönteon.

  8. Ja minkä kodinkoneen haluaisit hankkia?

  Yleiskoneen, joka vaivaisi kaikki ne tekemättömät leipä- ja pullataikinat puolestani.

  9. Kaupunki vai maaseutu?

  Kaupunki. Juuri tämä kaupunki, juuri tämä kaupunginosa.

  10. Kahvi vai tee?

  Molemmat! Aamuni alkaa lähes aina teellä, mutta vielä ennen leikkipuistoon lähtöä rutiinissa on kuppi kahvia. Usein istumme keittiön lattialla, minä ja E, nojailemme kaappien oviin ja kippistelemme. Hän juo kauramaitoa, ja kommentoi, että äidin kahvi on mmmmaaa (suom. kuumaa).

  11. Mitä tekisit, jos saisit kuulla että maailma tuhoutuu (aivan varmasti) viikon kuluttua?

  No huh! Viikosta en tiedä, mutta viimeisenä päivänä söisin hyvin rakkaideni kanssa. Katsoisin heitä tarkkaan. Panostaisin halailuun.


 10. Blogi 1 vee!

  May 14, 2012 by Hanna-Mari

  Pilli, ihana asia.

  Jee ja oho, kylläpä aika rientää! Ja pillikauramaitoakin on saatavilla – kiitos lähi-Siwan!